Ervaren.

Woorden kan je lezen. Je kan ze ook beluisteren. Tijdens de boekevents leent de schrijver zijn stem aan het verhaal. Samen met de Italiaanse mezzo Anna Bonitatibus, stersopraan Hendrickje van Kerckhove en pianiste Inge Spinette brengt Daan Esch de wereld van de barokmuziek en de personages die het universum van ‘Stem’ bevolken in klank en beeld tot leven. Je ontdekt de playlists met opera-aria’s en eigentijdse songs die de auteur samen met booksound-bedenker Joachim Stoop ontwikkelde als achtergrond bij de roman. En tot slot laat je je verrassen door het kunstwerk van Beatrijs Lombaerts, dat in meer dan één opzicht innig met het boek verweven is.

Biografieën van de
deelnemende kunstenaars

Anna Bonitatibus.

Anna Bonitatibus specialiseerde zich in het mezzorepertoire van barokcomponisten als Monteverdi, Cavalli, Porpora, Händel en de Napolitaanse grootmeesters Pergolesi, Cimarosa en Rossini. Daarnaast vertolkt zij werk van Mozart, Verdi en Franse toondichters als Massenet, Ravel en Berlioz.

Zij zong aan de belangrijkste Europese operahuizen waaronder het Teatro alla Scala (Milaan), Teatro Real (Madrid), Wiener Staatsoper (Wenen), Bayerische Staatsoper (Munchen), Royal Opera House (Londen), Théâtre des Champs-Elysées (Parijs) en De Munt (Brussel) waar zij de rol van Cecilio zingt in de nieuwe Mozartproductie van Lucio Silla.

De mezzo werkte samen met gerenommeerde dirigenten als Sir Charles Mackerras, Riccardo Muti, William Christie, Ivor Bolton, Myung Whun Chung, Sir Antonio Pappano en René Jacobs en topregisseurs als Luca Ronconi, Jérôme Savary, Pier Luigi Pizzi, Dario Fo, David Alden, Sir Jonathan Miller, Kasper Holten en Ivo Van Hove.

Zij bracht cd’s uit voor de labels RCA, Sony en Deutsche Harmonia Mundi. Haar opname met barokaria’s geïnspireerd op de figuur van Semiramide werd in 2015 bekroond met de International Opera Awards.

Hendrickje Van Kerckhove.

Hendrickje Van Kerckhove zong onder meer bij de Bayerische Staatsoper, het Gran Teatro del Liceu Barcelona, Theater an der Wien, Staatsoper unter den Linden Berlin, DNO Amsterdam, de Munt en de Vlaamse Opera. Zij concerteerde met de Camerata Academica Salzburg, het Residentieorkest Den Haag, Le Concert Spirituel, het Ensemble orchestral de Paris, het Brussels Philharmonic en de Filharmonie.

Deze sopraan die in 2008 tot rising star verkozen werd door ECHO (European Concert Hall Organization) vertolkte Mozartrollen als Blondchen, Despina en Zerlina. Verder zong zij onder meer Oscar (Verdi), Lisa (Bellini), Sophie (Massenet), Clorinda (Rossini), Karolka (Janacek) en Soeur Constance (Poulenc). Zij trad op in hedendaagse opera’s van Luigi Nono en Nino Rota en wereldcreaties van Kalitzke, Campo en Boesmans. Hendrickje werkte samen met dirigenten als Zubin Mehta, Kazushi Ono, Philippe Herreweghe, Bertrand de Billy en Jean-Claude Casadesus, en regisseurs als Robert Carsen, Harry Kupfer, Romeo Castellucci, David MacVicar, Christopher Loy, Ivo Van Hove en Luc Bondy.

Inge Spinette.

Inge Spinette specialiseerde zich aan de Guildhall School of Music & Drama in London bij Graham Johnson, Robin Bowman en Erwin Gage en volgde les bij Helmut Deutsch, Gerard Souzay en Dalton Baldwin. Zij doceert liedbegeleiding aan het Koninklijk Conservatorium Brussel en is sinds 1992 verbonden aan de Munt. Inge begeleidde wedstrijden zoals de KEW en masterclasses met José van Dam, Grace Bumprey, Sarah Walker, Udo Reinemann en Andreas Scholl. Als liedbegeleidster was ze te horen in de Munt, het Concertgebouw Amsterdam, Musikverein Wien, Châtelet-Parijs, Bozar, Flagey, de Singel en Concertgebouw Brugge. Zij concerteerde met Jennifer Larmore, Nathan Berg, Christianne Stotijn en José van Dam. Haar opname van Franse melodieën met Jan Van der Crabben behaalde de Grand Prix du Disque lyrique in Parijs. Daarnaast omvat haar discografie liederen met tenor Yves Saelens en tal van opnames voor vierhandig klavier met Jan Michiels (pianoduo Yin- Yang).

Beatrijs Lombaerts.

Beatrijs Lombaerts genoot haar opleiding aan de Koninklijke Academie en het Institut Supérieur National des Beaux-Arts in Parijs. Haar oorspronkelijke voorkeur voor vrije grafiek evolueert al snel naar een passie voor de collagetechniek waarin zij vrijelijk experimenteert met vorm en kleur. Beatrijs vindt haar inspiratie in de kleine taferelen van het dagelijks leven. Zij laat zich raken door een veelheid aan emoties die zij fixeert in adembenemende momentopnamen. Met haar intuïtie en hooggevoelige natuur als gids scheurt zij zich uit oude stoffen, behangpapier, geschenkverpakkingen, kranten, tijdschriften, boeken en partituren werelden van snippers bij elkaar die de werkelijkheid scherper vatten dan een pennentrek vermag. Daarin staat steevast de gewone mens centraal. Met al zijn mijmeringen en zijn dromen. In al zijn kwetsbaarheid. Ongekunsteld. Zonder pose. Het werk van Beatrijs toont de binnenkant van de ziel in een intieme taal die rechtstreeks tot het hart en de verbeelding spreekt.
© Nicol’ Andrea

Joachim Stoop.

Joachim Stoop is sinds zijn dertiende gewillig gevangen door literatuur en muziek en nog steeds even enthousiast bij het opvissen van parels die tussen boekenkasten, muzieknoten en zinnen op hem liggen te wachten. Het is zijn missie deze rijkdom te delen in workshops, als DJ, beoordelaar van boeken en manuscripten voor toonaangevende Nederlandse uitgeverijen én als samensteller van unieke muziek bij unieke boeken. Dat zijn de zogenaamde Booksounds die de sfeer of tijdgeest van een roman weergeven en accentueren en waarvan Joachim de trotse geestelijke vader is.

0102030404