‘Vuist’ verhaalt over de diepmenselijke honger naar zingeving en onsterfelijkheid, of dat zich nu vertaalt in het verlangen naar eeuwige liefde of het scheppen van nieuw leven. Daarin brengt de roman een ode aan de mens die zich in al zijn kwetsbaarheid, vertwijfeling en onzekerheid zo gemakkelijk laat verblinden.

KORTE INHOUD

Vuist wil maar een ding. Het leven voelen, in plaats van het te ondergaan. De tijd dringt. Ze is net veertig. Straks is ze te oud om nog een partner te vinden, moeder te worden, de job te scoren die haar cv compleet zal maken. Vuist zet alles op alles. Maar zodra ze heeft getekend als hoofd communicatie bij een grote multinational, valt ze ten prooi aan de machinaties van haar manager, de perfide Lucy Faire. Vuist laat zich verleiden om haar principes één voor één overboord te gooien. Maar de werkelijkheid slaat onverbiddelijk terug. Zal ze tot inzicht komen voor het onherroepelijk te laat is? Zal ze zichzelf en iedereen die zij met zich mee dreigt te slepen nog kunnen redden voor de val?

Vuist, een eigentijds Faust-verhaal. © Lannoo, september 2023

ACHTERGROND

Vijf jaar na zijn debuut brengt Daan Esch met ‘Vuist’ een eigentijdse visie op Goethes meesterwerk ‘Faust’, verteld vanuit een vrouwelijk perspectief. Als Faust een vrouw is, wordt Goethes drama immers een stuk aangrijpender, logischer en actueler.

In het eenzame knokken van het carrièrebeest dat het glazen plafond zo graag doorbreken wil, in de ongelijke strijd van een vrouw met haar biologische klok, verdient Vuist in deze versie meer sympathie dan Faust. Ook de heerszucht van de duivelse Lucy Faire past prima in de tijdgeest. En in de gedaante van Vuists gedroomde proefbuisbaby – of draait het allemaal om een goudvis? – krijgt zelfs Goethes homunculus een hedendaagse invulling.