In de media.

Stem op Podium Witteman (NL)
Floris Kortie tipt podcast ‘De Castraten’ als favoriet

‘Een leuke Vlaamse podcast: ‘De Castraten’. Een heel diepgravende podcast van maar liefst zes uur over dat boeiende fenomeen van die mannen wiens testikels verwijderd werden omwille van hun stem.’
(Floris Kortie) 

Podium Witteman, 1 maart 2020

Donkere zijde
Voordracht tijdens de uitreiking van de Interuniversitaire Literaire Prijs KU Leuven 2019

Op bijzondere wijze thematiseert [Daan Esch] de donkere zijde aan de roem van castraten in de Zuid-Europese barok, het trauma, en de intieme relatie tussen een persoon en zijn lichaam en stem.

Veto.be, 24 april 2019

SOS Vlaamse Literatuur?
Steeds minder literaire fictie in de boekentop

Samen met Christoph Vekeman, Marnix Peeters en andere auteurs zoekt Daan Esch naar verklaringen en oplossingen voor het dalend aantal Vlaamse romans in de bestsellerlijsten. 

Boekenmagazine, januari 2019

De zangers met de witte stem
Driedelige cursusreeks voor het Davidsfond

Deze winter traceert Daan Esch voor het Davidsfonds de herkomst, toepassing en effecten van castratie, vanaf de oudheid, over de middeleeuwen tot aan de barok. In deze driedelige cursus maak je kennis met de sterzangers van toen aan de hand van citaten, getuigenverslagen, anekdotes, verhalen en het repertoire dat speciaal voor hen gecomponeerd werd. 

Cursusprogramma Davidsfonds voorjaar 2019

Hoe klinkt het verleden?
Castraten veroveren de wereld van Sofie op Radio 1 

Unieke en ondertussen verdwenen klank is het stemgeluid van castraten. Voor het programma ‘De Wereld van Sofie’ praatten we over een historische opname uit 1904 van castraat Alessandro Moreschi in het Ave Maria van Bach/Gounod. 

De wereld van Sofie, maandag 3 december 2018

Op het witte doek
Een ‘Stem’ om te verfilmen? 

Welk boek zouden ze echt moeten verfilmen? ‘Stem’ van Daan Esch. Een prachtig barok boek en het lijkt me fascinerend om op het op het witte doek te zien. (Truusje Truffel, hebban-recensente)

De Vrienden van Hebban, 15 september 2018

De prijs voor één Farinelli was hoog
De Standaard geeft de podcastreeks ‘De Castraten’ vier sterren

‘Het is de romantiek die we kennen van Farinelli, de film van Gérard Corbiau uit 1994. Esch stelt dat te rooskleurige beeld bij.’ Hans Cottyn, De Standaard

De Postenpakker, De Standaard, 14 mei 2018

Bologna, bakermat van de castraten
Taste Italy looft de podcastreeks ‘De Castraten’

‘In de uitstekende reeks ‘De castraten’ neemt Daan Esch je drie weken lang mee in de wondere wereld van de castraten.’ Dorinda Dekeyser.

Taste Italy, 11 mei 2018

Pannelgesprek op canvas
Eerste finale-avond Koningin Elisabethwedstrijd zang

Live bespreking van de eerste vier finalisten van de Koningin Elisabethwedstrijd Zang. Met stersopraan Lenneke Ruiten en KVS stadsdramaturg Tunde Adefioye.

Canvas, 10 mei 2018

Even populair als Messi en Ronaldo
Castraten in het Nieuwsblad

Musicoloog Daan Esch schreef een fascinerende roman [over castraten] en wijdt ons in in de geheimen der castraten.

Het Nieuwsblad online, 3 mei 2018

Van Gils en gasten met castraten
Live-uitzending op 2 mei

‘Ik heb nooit zo’n extatische verslagen gelezen als die van mensen die castraten hebben gehoord’

‘Van Gils en Gasten’, op één: uitzending op woensdag 2 mei 2018

‘De Castraten’ op Klara
Luisterreeks in drie afleveringen op zondag 29/4, 6/5 en 13/5

Vanaf 29 april duikt auteur Daan Esch in ‘De Castraten’ drie zondagen op een rij in de fascinerende geschiedenis van de castraatzangers en de roemrijke, maar vaak ook tragische levens, van deze vergeten kunstenaars uit de muziekgeschiedenis.

Klara: uitzendingen op zondag 29/4, 6/5 en 13/5 2018, telkens van 18:00 – 20:00

Hoe klonk een castraat?
Interview op Radio 1, Interne keuken

In het programma ‘Interne Keuken’ van 28 april ontdekken Koen Filet en Sven Speycbrouck hoe een castraatstem klinkt, hoe de ingreep uitgevoerd werd en wat daarvan de gevolgen waren.

Radio 1, Interne Keuken, 28 april 2018

Debutant op de rooster
Boekenmagazine interviewt Daan Esch over zijn debuut

‘Ik schrijf omdat mij dat dichter brengt bij wat per definitie steeds onzegbaar blijft. De vraag die peilt naar de essentie. Het fundament waarop wij mensen onze overtuigingen en ons zelfbeeld bouwen. Schrijven is gevaarlijk. Maar net daarom broodnodig.’

Boekenmagazine, april 2018

Een zeer rijk, schitterend boek
Schakelnieuws recenseert ‘Stem’

‘De structuur van dit alles zit meesterlijk in elkaar. De drie parallelle handelingen blijken uiteindelijk meer met elkaar te maken te hebben dan het lijkt. Het procedé, dat de raadsels slechts op het einde helemaal oplost en de lezer lange tijd in het duister laat tasten, wordt ook toegepast in de aparte hoofdstukken. Zoals in een detectiveroman kun je dus maar best alert zijn en opvallende elementen in het achterhoofd houden: ze brengen straks wellicht de sleutel voor de oplossing.’

Schakelnieuws, maart 2018

Een kloeke turf getuigt van durf
Luister over ‘het waagstuk van een magnum opus’

In Luister, het Nederlandse magazine voor klassieke muziek, schrijft Gerard Scheltens: ‘Daan Esch geeft met dit ambitieuze, muzikale boek de lezers weinig cadeau. Je moet ervoor werken! Het is overladen, bombast wordt niet vermeden, maar wie de 700 bladzijden doorworsteld heeft, wordt wel beloond.’

Luister, januari – februari 2018

De doorzetter vindt veel moois
Chicklit.nl ontdekt de ‘pot met goud’

‘Stem is een boek dat je zeker niet weg mag leggen na een paar bladzijden of hoofdstukken. Het verhaal verdient het om in zijn geheel gelezen te worden. Dat dit een uitdaging is, staat vast. Met drie geheel eigen gevormde personages en een stilistisch uitdagend verhaal maakt Esch het je niet gemakkelijk, maar nodigt hij je uit. Hij nodigt je uit mee te gaan naar de Barok en daar te ervaren wat zijn personages ervoeren. Neem de uitdaging aan en je zult genieten.’ Marloes Otten over ‘Stem’.

Chicklit.nl, 20 januari 2018

Veel meer dan alleen een boek
‘Met de neus in de boeken’ looft ‘Stem’

‘Dat je als lezer hier met een debuut te maken hebt is eigenlijk onvoorstelbaar, want de auteur heeft werkelijk álles uit de kast gehaald tijdens het schrijven van dit boek. […] zó ontzettend knap en met zó ontzettend veel geduld en liefde gecomponeerd, dat ik met meer dan volle teugen heb genoten van deze mastodont,’ blogt Truusje Truffel.

Met de neus in de boeken, blogpost van 4 januari 2018

20 boekentips voor de winter
Ciao tutti zet ‘Stem’ op nummer 2 in zijn leestips

Ook Ciao tutti, de ontdekkingsblog door Italië van onze noorderburen, beveelt ‘Stem’ aan als kerstgeschenk. Mijn roman krijgt maar liefst de tweede plaats in hun lijst van twintig.

Ciao tutti.nl, 17 december 2017

Boekentip voor onder de kerstboom
Cosiddetto beveelt ‘Stem’ aan als eindejaarscadeau

Volgens Cosiddetto, het platform voor Italofielen, verdient ‘Stem’ een plaatsje onder de kerstboom, in het gezelschap van bestellers van de hand van topauteurs als Paulo Cognetti, Domenico Starnone en Francesco Pecoraro.

Cosiddetto.be, 11 december 2017

Een debuut voor de fijnproever
Hebban-recensent kent ‘Stem’ vier sterren toe

‘Daan Esch heeft zijn boek zeer zorgvuldig gecomponeerd. [De auteur] heeft een volledig eigen stem.’
Jan Stoel over ‘Stem’.

Hebban.nl, 6 december 2017

Een debuut dat in het oog springt
Bol.com recenseert ‘Stem’

Sigried Lievens: ‘Durf je deze roman aan, dan sta je voor een indrukwekkend avontuur dat je avonden lang in de ban zal houden.’

Bol.com, 16 november 2017

De historische roman die je ziet, leest en raakt
Klassiek Centraal geeft ‘Stem’ nominatie gouden label

Veerle Deknopper schrijft: ‘Het boek leest als een trein, voelt als een huis van vertrouwen en barst van de levenservaring – zowel inhoudelijk als qua schrijfstijl’. Het artikel eindigt met de oproep: ‘Zwijg niet Daan, blijf spreken. Je hebt nog heel wat te vertellen.’

Klassiek Centraal, 11 november 2017

Ik ben mijn burnout dankbaar
‘Stem’ in de Tijd

Gwen Declerck peilt in dit interview naar het verhaal achter de roman. ‘[…] Ik móést dit boek gewoon schrijven. Het drong zich aan mij op.’

De Tijd, 10 november 2017

Een boeiende historische roman
‘Stem’ in de Artsenkrant

‘Geïrriteerd door de film Farinelli uit 1994, die eerder een stereotiep beeld ophangt van de castraten, wilde Daan Esch een meer genuanceerd verhaal over castraten vertellen. Thema’s als de loodzware opleiding, de twijfels die opduiken wanneer talent alleen niet genoeg blijkt of wanneer de abnormale lichamelijke ontwikkeling aan het licht komt, passeren de revue.’

De Artsenkrant, 27 oktober 2017

‘Stem’ brengt castraten tot leven
‘Stem’ in Gazet van Antwerpen

In Gazet van Antwerpen brengt Erik Vandewalle een interview over ‘Stem’ naar aanleiding van het voorlaatste boekrecital in Heide. Een gespek over castraten, files en topvoetbal.

Gazet van Antwerpen, 23 oktober 2017

Een heel mooi boek
‘Stem’ in Stretto

Stretto, het magazine voor kunst, geschiedenis en muziek wijdt een artikel aan ‘Stem’. Michel Dutrieue: ‘Stem leest als een literaire opera in vier akten en een epiloog. In 12 delen volgt de auteur muzikale ritmen en karaktertekeningen en bouwt zo zijn roman op tot een climax. Het is een sensuele allegorie over de broze kracht van de stem en de verwoestende impact van zwijgen. Schitterend geschreven. Een heel mooi boek. Warm aanbevolen.’

Stretto, 17 oktober 2017

Een literaire opera
‘Stem’ op Klara

Radiopresentatrice Katelijne Boon van Klara was vol lof over ‘Stem’ in haar uitzending De Liefhebber. ‘Meeslepend verhaal, barokke taal, rijk aan beelden en metaforen, één en al taalvirtuositeit, heel sensueel ook, mooi opgebouwd… een literaire opera als het ware. Een verbluffend debuut.’ Zo opende haar fluwelen stem het twee uur durende gesprek. Herbeluister de uitzending en geniet van de muzikale herinneringen van de auteur.

‘De Liefhebber’, Klara, 7 oktober 2017

Kalmthout is een schrijver rijker
‘Stem’ in Hei en Maatjes

Het Kalmthoutse magazine ‘Hei en Maatjes’ voelt de auteur aan de tand rond de ontstaansgeschiedenis van zijn historische debuutroman ‘Stem’.

Hei en Maatjes, september 2017

Weg van ‘Stem’
‘Stem’ in Knack

Peter de Caluwe over ‘Stem’: “Daarnaast zit ik ongeveer halfweg in Stem van de nog onbekende Vlaamse schrijver Daan Esch. Ik ben helemaal weg van dat boek en vraag me af welke ontvangst het zal krijgen.”

Knack, 16 Augustus 2017

Een nieuwe literaire stem
‘Stem’ in de Singel

De Singel programmeert het eerste publieksevent van ‘Stem’. Samen met sopraan Hendrickje van Kerckhove, pianiste Inge Spinette brengt auteur Daan Esch het verhaal in klank en beeld tot leven.

De Singel Magazine, september – oktober 2017

Een literaire opera seria
Boekpresentatie ‘Stem’ in De Munt

In oktober presenteert de Munt, in samenwerking met uitgeverij Lannoo, het literaire debuut van Daan Esch.

Muntmagazine 38, augustus 2017

Daan Esch versterkt fictiefonds Lannoo
‘Stem’ als ode aan barokmuziek en het individu

Eind september debuteert Daan Esch als fictieauteur bij Lannoo. In tien vragen en antwoorden licht hij een tipje van de sluier op.

Najaarsbrochure fictie, Lannoo, juni 2017

0102030404